Vijećnici Općine Centar Sarajevo Jasmin Ademović i Nermin Kapo najavili punu podršku mjerama koje predlaže Udruženje “Porodice tri plus”.

Vijećnici Općine Centar Sarajevo Jasmin Ademović i Nermin Kapo najavili punu podršku mjerama koje predlaže Udruženje “Porodice tri plus”.
Povodom prijedloga Budžeta za 2024. godinu, predstavnici Udruženja prisustvovali su sastanku s vijećnicima Jasminom Ademovićem i Nerminom Kapo, na kojem su predočene predložene mjere Udruženja, kao podrška porodicama s troje ili više djece.
Istaknuli smo da je Općina Centar jedna od općina s najvećim padom nataliteta u Kantonu Sarajevo ali i skromnim ulaganjima u pronatalitetne mjere, posebno kada je u pitanju podrška porodicama s troje ili više djece.
Ukazali smo na izniman značaj ovih porodica kada je u pitanju razvoj i opstanak našega društva, ali i činjenicu da ove porodice nemaju općinsku podršku.
Posebno smo razmatrali prijedlog o trajnoj novčanoj naknadi za sve višečlane porodice. Ako uzmemo u obzir izazovna vremena i potrebe višečlanih porodica, a s druge strane veliki pad nataliteta posljednjih godina u ovoj Općini, javlja se potreba za donošenjem snažnih mjera podrške porodicama, a posebno porodicama s troje ili više djece.
Na taj način bismo ublažili pad nataliteta i doprinijeli očuvanju našega društva.
Veoma smo zadovoljni stavovima vijećnika Ademovića i vijećnika Kapo kojima će podržati predložene, ali i razmotriti druge pronatalitetne mjere koje predlažemo.
Raduje nas i najavljena dodatna podrška porodiljama bez obzira na broj djece, kako bi se svim porodicama ukazala podrška.
Sastanku su ispred Udruženja s predsjednikom Vlahovljak, prisustvovali saradnica Udruženja, prof. Vildana Pleh i predsjednik Skupštine prof. Nedžad Prazina.