Porodice tri plus pisale Nikšiću povodom najave poskupljenja struje

 

BiH se suočava sa historijskim padom nataliteta, gdje je ugašeno 1081 školsko odjeljenje, i smanjen broj novorođenčadi, za 50%.

Ovo je navedeno u pismu koje je federalnom premijeru Nerminu Nikšiću poslalo Udruženje porodica sa troje ili više djece „PORODICE TRI PLUS“.

Dalje se u pismu navodi da je neophodno da svaka porodica ima prosječno 2,1 dijete.

Zbog toga ističu značaj ovih porodica jer porodice s troje ili više djece predstavljaju okosnicu društvenog prosperiteta i jedini dugoročni opstanak našega društva.

“Nažalost, umnoženost finansijskih i svih drugih izazova ovih porodica, za razliku od drugih zemalja regiona, do sada u FBiH nisu sistemski prepoznate. Uzimajući u obzir trenutni pad nataliteta, ključno je pronaći načine kako podržati ove porodice i olakšati im svakodnevne finansijske obaveze”. Kada je u pitanju potrošnja električne energije, potpuno je očekivano da domaćinstva s velikim brojem djece, da bi ispunili osnovne životne potrebe u elementima gdje im je neophodna električna energija, istu uvećano troše.

Tačnost ove tvrdnje temelje na računima za domaćinstva višečlanih porodica a koji prosječno iznose 400+ potrošenih kWh, bez korištenja uređaja za grijanje i klimatizaciju domaćinstava.

“Dakle, potrošnja većeg broja kilovata u ovim domaćinstvima je nužno i proporcionalno broju djece koju imaju i bez mogućnosti uštede električne energije. Uzimajući sve u obzir, smatramo da svako poskupljenje električne energije dodatno opterećuje budžete ovih porodica koje svakako i do sada teško plaćaju svoje račune, te smatramo da bi svako sljedeće opterećenje dovelo do nemogućnosti plaćanja računa. Vrijedno je spomenuti da se u mnogim zemljama umanjuje cijena električne energije za određene društvene kategorije, među kojima je i Republika Srbija gdje se ostvaruje besplatno 300 kWh za određene grupe stanovništva kojima obuhvaćaju i višečlane porodice kao i u Republici Hrvatskoj gdje je „HEP Opskrba“ osigurala niže cijene za ove porodice, te vjerujemo da i Vlada FBiH može pronaći odgovarajuće rješenje” navode u ovom Udruženju.

Ohrabrujuća je činjenica da su mnoge institucije i subjekti u Federaciji BiH zakonski već prepoznale porodice s troje ili više djece kao posebnu društvenu kategoriju koju sistemski podržavaju.

“Stoga Vas pozivamo da razmotrite sve mogućnosti u cilju smanjenja cijene električne energije za ove porodice, putem modela olakšica za ugrožene, zaštićene i druge kupce koje bi nadležni propisali zakonskim putem. Nadamo se punom razumijevanju i podršci od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u rješavanju ovog ključnog pitanja. Podrška višečlanim porodicama nije samo pitanje pravednosti i socijalne odgovornosti, već i strateško ulaganje u budućnost našeg društva” stoji u pomenutom dopisu.