Udruženje ‘Porodice tri plus’ FBiH o pronatalitetnim mjerama sa zvaničnicima BPK

Predstavnici Udruženja porodica s troje ili više djece u Federaciji BiH danas je održalo prvi zvaničan sastanak sa članovima Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, a  razgovarano je o potrebi donošenja kvalitetnih sistemskih rješenja I poboljšanja mjera pronatalitetne politike.

Predsjednik Udruženja “Porodice tri plus” FBiH Mustafa Vlahovljak ukazao je da je demografska slika  jako loša  te da višečlane porodice u Federaciji BiH I u BPK Goražde nisu sistemski prepoznate.

“  Pozitivan trend koji širi  udruženje sigurni smo da će se lako prenijeti I na BPK koji ima lijepu pronatalitetnu mjeru koja duže vrijeme nije unaprijeđena ali na temelju koje se može graditi  dalje I očekuejmo da s eona na neki našin I afirmiše jer 17 godina je prošlo od kako je uvedena, jer tu je inflacija I svi drugi troškovi” – kazao je Vlahovljak.

Na sastanku je prezentovan set mjera koje udruženje zagovara

” Cijenimo  da  svi iz svojih resora možemo na neki način podržati natalitet I spasiti svoje društvo od bijele kuge I nakon ovog sastanka ubjeđeni smo u čvrst stav I premijera Ćulova I resornog ministra Čelja I vidimo da definitivno imamo sagovornike. Nadamo se da usvajanju mjera već početkom godine odnosno sa novim budžetom” – kazao je on.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov precizirao je se set   sastoji  od 13 mjera koje on I resorni ministar podržavaju

“ To su mjere kojima možemo podržati višečlane porodice I ja I ministar za socijalnu politiku I zdarvstvo BPK podržavamo sve ove mjere I sada je pitanje na koji način ih možemo uvrstiti u budžet odnosno implementirati.  Od 2005. Godine u BPK imamo određene mjere, novčanu naknadu za treće I svako naredno rođeno dijete u iznodu od 239 KM  I nikada se to nije mjenjalo. Nastojat ćemo u budžetskoj 2024. godini da to izmjenimo jer vršimo podsticaj u mnogim drugim djelatnostima, zašto ne bi podsticali I porodice sa troje I više djece” – mišljenja je premijer BPK Goražde.