Sastank Općine Ilijaš i Porodice tri plus najavili snažnije porodične politike

 

Predsjednik Udruženja “Porodice tri plus” Mustafa Vlahovljak danas je boravio u zvaničnoj posjeti Općini Ilijaš. Sastanak je upriličen na inicijativu načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića i predsjedavajuće Općinskog vijeća Ilijaš Alme Mešić, a kako bi se unaprijedile mjere podrške višečlanim porodicama.

Predsjednik Vlahovljak je jasno podcrtao da se hitno moraju preduzeti konkretne mjere kako bismo spasili naše društvo od nestanka.

“U našoj domovini za sedam godina ugašeno je preko 1.200 školskih odjeljenja. U posljednje dvadeset tri godine FBiH bilježi pad broja novorođenčadi za 50%. Skoro da više ne postoji ni jedna općina s pozitivnim prirodnim priraštajem. Borba protiv “bijele kuge” cilj je “Porodice tri plus”, koja je nastala 2021. godine kao jedinstvena roditeljska organizacija koja zastupa, štiti i unapređuje interese porodica, a posebno porodica s troje i više djece”.

Vlahovljak se zahvalio načelniku Akifu Fazliću i predsjedavajućoj Općinskog vijeća Almi Mešić koji su prepoznali bitnost rješavanja ovog problema na lokalnom nivou.

“Smatramo da je lokalna zajednica u osnovi temeljna zajednica za podršku svojim stanovnicima jer su im najbliži i najbolje poznaju njihove potrebe kao i prepreke prilikom iznalaženja rješenja. Na današnjem sastanku iznijeli smo našu strategiju, a to je s jedne strane zakonsko zagovaranje seta mjera za podršku natalitetu, tj. za podršku porodicama a posebno porodicama s troje i više djece. Mogu reći da se u Ilijašu dosta toga do sada uradilo ali da će nakon ovog sastanka pronatalitetna politika polučiti još bolje rezultate”.

“Set predloženih mjera na današnjem sastanku podrazumijeva brigu “od rođenja do zaposlenja”, kako porodice tako i djeteta”, istakao je Vlahovljak.

Zašto “Porodice tri plus”?

“Da bi naše društvo opstalo odgovor leži u tome da bi svaka porodica u prosjeku trebala imati troje djece. Da bi bili na nuli, da bi zaustavili dalji pad nataliteta. Rezultati posljednjeg presjeka iz mjeseca septembra pokazuju da se blago vraćamo i da sve ovo što je dosad urađeno već daje pozitivne rezultate. Za razliku od zemalja regiona i evropskih zemalja koji na tom problemu rade već deset godina i više, mi smo tek na početku, ali obećavajućem. Moram istaći da u saradnji sa kantonalnim, ali i federalnim vlastima u dvije godine su se usvojile značajne i konkretne pronatalitetne mjere kao što su naknade za porodilje u iznosu od 1100 KM u KS za zaposlene i nezaposlene žene, kao i dječiji dodatak za djecu iz porodica sa troje i više djece bez ikakvih imovinskih uslova. Nažalost, postoje razlike od kantona do kantona koje će biti premoštene, nadam se u što skorije vrijeme.”

Vlahovljak na kraju zaključuje da smo se osvjestili kao društvo i u velikoj mjeri kolektivno rješavamo pitanje našeg opstanka.