Početak rada Udruženja u Bosansko-podrinjskom kantonu

Udruženje porodica s troje ili više djece u Federaciji BiH “Porodice tri plus” održalo je u Goraždu svoj prvi sastanak i press konferenciju, na kojem su najavili početak aktivnog djelovanja na području Bosansko-podrinjskog kantona. Sastanku je prisustvovao veliki broj višečlanih porodica s područja ovoga kantona, gdje su zajedno s predstavnicima Udruženja definisali aktivnosti koje će izvoditi u budućem periodu u cilju jačanja ovih porodica ali i nataliteta na području lokalne zajednice.

“Veliki odziv roditelja govori da je ideja tri plus u Goraždu odmah zaživjela i da ove porodice imaju svoje specifične finansijske i druge izazove, na koje želimo da skrenemo pažnju našem društvu. Zato smo danas zajedno sa goraždanskim porodicama, razmotrili pravce djelovanja i plan aktivnosti za naredni period a sve u cilju njihovog jačanja društveno ekonomskog statusa” – rekao je predsjednik Udruženja Mustafa Vlahovljak. Udruženje svoje djelovanje temelji na sistemskom zagovaranju zakonskih mjera za podršku porodicama s troje ili više djece, ali jednako snažno djeluju i na polju društvenog aktivizma gdje zajedno u saradnji sa sportskim, privrednim i drugim subjektima obezbjeđuju iznimne pogodnosti za roditelje i djecu iz ovih porodica.

Planirano je upućivanje dopisa Vladi BPK i Gradskoj upravi u vidu prijedloga mjera za višečlane porodice. U prethodnom periodu vlasti BPK kantona su napravili značajne iskorake u smislu porodične i pronatalitetne politike, zato vjerujemo da će nadležni zbog izrazito negativnih trendova depopulacije ali i velike važnosti ovih porodica za razvoj našega društva, vlasti u BPK imati punog razumijevanja i u budućem periodu – istakli su iz Udruženja.

Udruženje kao veliki pronatalitetni projekat izdaje i Porodičnu 3 plus karticu putem koje ove porodice ostvaruju velike popuste pri kupovini roba i usluga u mnogim prodajnim mjestima u FBiH. Ovim putem iz Udruženja pozivaju i sve privredne subjekte s područja Bosansko- podrinjskog kantona da se pridruže projektu Porodična 3 plus kartica i zajednički učestvuju u kreiranju podrške višečlanim porodicama i natalitetu.x