Sastanak predstavnika Udruzenja porodica s troje i vise djece “Porodice tri plus” s ministricom Endom Pavic Pecenković


Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i “Porodice tri plus” nastavljaju uspješnu saradnju u cilju podrške višečlanim porodicama.

“Porodice tri plus” u svojim prijedlozima i inicijativama Ministarstvu, uputilo je prijedloge za dodatnu podršku višečlanim porodicama.

Dosadašnja saradnja između našeg Udruženja, Skupštine KS, Vlade KS te resornog ministarstva rezultirala je historijskim iskorakom u pružanju podrške višečlanim porodicama.

Na sastanku je potvrđeno da Ministarstvo na čelu sa ministricom Enom Pavić Pečenković daje snažnu podršku našem radu, uvažavajući predložene mjere koje se tiču sljedećeg:

  • uvećanja novčanog iznosa dječijeg dodatka za porodice s troje i više djece,
  • olakšica pri zaposlenju roditelja iz ovih porodica
  • proširenja dječijeg dodatka za djecu iz porodica tri plus koja studiraju na fakultetima u KS

Radujemo se produktivnoj saradnji i spremni smo za širenje ove uspješne priče na kantone u kojima ove mjere još nisu zaživjele.

Predsjednik Udruzenja Mustafa Vlahovljak je upoznao ministricu s radom i aktivnostima koje provodi Udruženje u Kantonu Sarajevo i u drugim kantonima Federacije Bose i Hercegovine. Naglasio je da je zadovoljan konkretnom podrškom za visećlane porodice u Kantonu Sarajevo koja je uspostavljena zakonskim rješenjima iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti, civilnih žrtava rata i zastiti porodice s djecom, ali je istakao da se ova podraka treba unapredivati. Ministrica Pavic Pedenković je zahvalila predstavnicima Udruženja “Porodice tri plus” na posjeti, na njihovim kontinuiranim aktivnostima na unapredenju polozaja i zastite porodica s troje i vise djece, kao i prijedlozima koje su uputili. “Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice de nastaviti podrzavati mjere koje su usmierene na zastitu porodica u Kantonu Sarajevo, a posebno onih koje imaju troje i vise djece. Prijedloge Udruzenja za unapredenje zakonskog okvira u domeni svih oblika socijalne zastite s paznjom demo razmotriti, uz saradnju s drugim ministarstvima”, porucila je ministrica Pavié Pecenkovic.

link: Sastanak predstavnika Udruzenja porodica s troje i vise djece “Porodice tri plus” s ministricom Endom Pavic Pecenković