Novim zakonom prestaje zaštita porodica s djecom i podrška natalitetu

Udruženje Porodice 3 plus uputili su hitan zahtjev Vladi FBiH i svim parlamentarnim zastupnicima, u kojem pozivaju na preispitivanje predloženog zakona jer se istim ukida Član 24. s koeficijentom odbitka kojim se obračunava veća plata za roditelje s djecom.

Prva reakcija dolazi iz Udruženja i u zahtjevu su jasno napisali koliko bi zapravo plata bila manja u odnosu na broj djece koje roditelj/staratelj ima.

„Naša zabrinutost se temelji na činjenici da radnik koji ne izdržava nijednog člana porodice i ima platu 1.500 KM će usvajanjem novog zakona imati prihod manji za svega 6,49 KM na mjesečnom nivou, tj. 77,88 KM na godišnjem nivou; dok će radnicima koji imaju jedno dijete to godišnje umanjenje biti više nego duplo, tj. 257,88 KM, za dvoje djece je razlika 509,99 KM, za troje 833,88 KM, dok će za četvero izdržavane djece plata biti za 1.157,88 KM manja na godišnjem nivou.
U vremenu demografske katastrofe, odlaska mladih i velikog pada nataliteta, ne smijemo dopustiti usvajanje zakona koji onemogućuje podršku porodicama“ – istakli su iz Udruženja.