Nezaposlene porodilje u FBiH uskoro će primati 300 KM mjesečno

 

Vlada Federacije BiH poslala je u daljnju proceduru prijedlog novog zakona o materijalnoj potpori porodicama s djecom u ovom entitetu, a sve u cilju poboljšanja demografske slike i olakšanja svakodnevnice porodicama s djecom.

U oba entiteta u BiH u posljednjem periodu sve se više priča o demografskoj politici te se predlažu zakonska rješenja i odluke čiji je cilj poboljšanje nataliteta u državi. Tako je i Vlada FBiH nedavno u proceduru poslala prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH.

Primjenom ovog zakona sva djeca i nezaposleni roditelji na području ovog entiteta imali bi ista prava. Drugim riječima, novi zakon bi ujednačio situaciju u svim kantonima, s obzirom na to da u nekim porodilje dobijaju novac, a u drugima ne. Na ovaj način bi se ukinula diskriminacija djece prema mjestu življenja i istovremeno ublažile posljedice siromaštva porodica.

Zakon o podršci porodicama s djecom u FBiH uredit će dva pitanja – pitanje naknada porodilja koje nisu u radnom odnosu te pitanje dječijeg dohotka. Prosječna neto plata u FBiH za prošlu godinu iznosi 990 KM, što je bila glavna osnovica za obračun ovih osnovnih prava.

Dakle, pravo na dječiji dodatak može ostvariti dijete mlađe od 18 godina ako ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 20 posto prosječne isplaćene mjesečne neto plate u FBiH. Pored toga, uslove ispunjava i ako nije smješteno u ustanovu socijalne zaštite ili hraniteljsku porodicu u razdoblju dužem od mjesec.

Visina dječijeg doplatka na osnovu prosječne plate tokom 2021. godine (990 KM) iznosit će oko 60 KM mjesečno (šest posto prosječne isplaćene neto plate). Vrijedi naglasiti da korisnik ima pravo na osam posto, odnosno uvećani dječiji dodatak, ako je dijete bez roditeljskog staranja ili mu je utvrđen invaliditet od 90 do 100 posto. Isto važi i za dijete oboljelo od bolesti koje se svrstavaju u kategoriju bolesti većeg socijalno-medicinskog značaja, bolesti ovisnosti, autoimunih bolesti, neizlječivih bolesti…

Prema ovom zakonu, novčana pomoć nezaposlenoj porodilji iznosila bi 30 posto prosječne isplaćene neto plate u FBiH (oko 300 KM mjesečno) te bi se isplaćivala godinu dana.

odsjetimo da je u Kantonu Sarajevo jučer usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom, što između ostalog podrazumijeva da će svaka porodilja dobivati mjesečni iznos (12 mjeseci) u visini prosječne plate u Federaciji BiH, koja sada iznosi oko 1.000 KM.

 

 

Izvor: Klix.ba