“Porodice tri plus” uputile su poziv sportskim klubovima da omoguće besplatno treniranje i popuste

Udruženje „Porodice tri plus“ u saradnji sa javnim, privatnim i poslovnim sektorom zagovaraju i provode konkretne programe koji donose benefite, a u funkciji su povećanja nataliteta i osnaživanja višečlanih porodica, navodi se u saopćenju.

Finansijke potrebe u velikim porodicama su umnožene, zahtjevi i izazovi uvećani, zbog čega dolazi do umanjenja životnih prilika za djecu iz višečlanih porodica, čime su dovedene na marginu društva i socijalnu isključenost. Također, prilike za bavljenjem sportom su im manjene ili potpuno onemogućene“, naglašavaju iz Udruženja.

Udruženje „Porodice tri plus“ poziva sportske klubove da se uključe u pomoći djece iz višečlanih porodica kroz omogućavanje besplatnog treniranja u klubovima na području Kantona Sarajevo.

Saradnja se odnosi i na pogodnosti pri nabavci opreme i odlazaka na sportska takmičenja. Vjerujemo da će mnogi klubovi prepoznati značaj ovog poziva i iznaći prostora i načina za podršku – kazali su članovi ovog Udruženja.

Posljednjih godina sarajevske općine bilježe pad nataliteta. S druge strane, višečlane porodice, iako u demografskom smislu predstavljaju okosnicu društvenog razvoja i jedini su garant dugoročnog opstanka našeg društva, nemaju nikakvu sistemsku podršku u Federaciji BiH, a od javnog su interesa za BiH. Zbog toga su ovakvi projekti od velikog društvenog značaja.

(Kidsinfo.ba)