7 razloga zbog kojih je lakše odgajati troje nego jedno dete


Iako vam se čini da je nemoguće, izgleda da je roditeljstvo neuporedivo lakše kada imate više mališana. To vrlo dobro zna mama i blogerka Loren Hartman čije će vas iskustvo možda ubediti da treba da razmislite o prinovi…

Pre četiri ipo godine postala sam mama po prvi put i moj život se zauvek promenio. Međutim, uprkos prelepom osećaju kada znate da u vama raste osoba koja je doslovno deo vas, osećaj da nemate pojma šta radite i šta vas čeka već sledeće noći, a kamoli kasnije učinio je tu majčinsku ulogu težom nego što sam mislila da će biti.

Bila sam iscrpljena, hormoni su mi divljali i apsolutno nisam znala šta treba da radim. Još uvek se sećam kada sam prvi put kao mama otišla u prodavnicu – trebalo mi je dva sata da izađem iz kuće, a onda, kada sam najzad izašla, videla sam žene sa dvoje i više dece i pitala se da li su ih opseli demoni pa su poželele više od jednog deteta. Ideja da žongliram sa više malih bića činila mi se potpuno nezamislivo tada. Kako ovi ludi roditelji to uopšte postižu?

Premotavši film unapred, evo i mene sada sa troje dece mlađe od pet godina (četiri i dve godine, i dvomesečna beba). Iskreno… uopšte nije toliko strašno! Da mi je to neko pričao pre četiri ipo godine verovatno bih mu se nasmejala u facu i rekla da će se to dogoditi jedino ako siđem s uma.

Ipak, nisam sišla s uma, a čak mogu i da vam nabrojim nekoliko razloga zbog kojih je broj tri lakši od broja jedan:

1. Već znate šta znači biti roditelj

Postati roditelj prvom detetu znači da sa njim dolazi i lista nekih potpuno neočekivanih i novih obaveza. Najpre treba da se priviknete na svoj potpuno novi identitet, dok vas istrovemeno tresu hormoni i iscrpljenost od nespavanja. Kada imate troje dece, vi ste već sa svim upoznati, znate šta je važno, kao i kada možete da se opustite i verujete sebi.

2. Lakše pitate za pomoć

Iz nekog čudnog razloga, kada imate jedno dete prilično vam je neprijatno kada nekome treba da se obratite za pomoć… bar je meni bilo. Valjda je to zbog iluzije da možete uraditi sve sami i da će traženje pomoći izgledati kao da niste dovoljno dobra majka, a imate samo jedno dete. Ipak, istina je da bilo da imate jedno ili više deteta uvek će vam biti teško, na različite načine. Sada kada imam troje dece, ne zavaravam sebe da mogu sve sama. Nekad mi treba pomoć od porodice i prijatelja i ne stidim se da ih pitam.

3. Ovladali ste svim metodama

Sve bebe imaju drugačije potrebe i temperament, ali kada imate troje dece, vi ste već ovladali svim trikovima. Već znate kako da zagrejete flašicu ili oko koje vrste kašlja bi trebalo da se zabrinete. Znate kada treba da se javite lekaru, kao i sve moguće metode da zaustavite plač. Sećam se da sam, kada sam dobila prvo dete, najviše vremena provodila na Guglu ne bih li našla način da se naspavam makar četiri sata. Kada dobijete treće dete, definitivno ne provodite toliko vremema na Internetu i Gugl vam nije u tolikoj meri potreban.

4. Potpuno ste odustali od spavanja

Neki roditelji su blagosloveni bebama koje, nekom magijom, spavaju lepo tokom noći, sa mnom to nije bio slučaj. Još uvek se sećam kako sam sa prvom bebom mislila da me Bog kažnjava za nešto na najgori mogući način. Sećam se da sam guglala “da li mogu umreti od manjka sna” dok sam lila suze. Kada imate troje dece, već znate da će doći dan kada ćete ponovo mirno spavati i da je to samo prolazna faza. Takođe, već se naviknete na manjak sna, kao i da sasvim lepo funkcionišete kada se ne naspavate. To je zaista veština.

5. Nije potrebno zabavljati decu

Kada imate jedno dete, želite da sve bude perfektno. Svaki dan čitate knjige i pevušite pesmice. Često osmišljavate zabavne aktivnosti i osećate krivicu kada dete ostavite da se samo igra u krevecu/ogradici/sobi. Kada imate troje dece, jednostavno ne možete vremenski da postignete da svakome posvetite toliku pažnju. Jednostavno ih ponekad ostavite da se sami zabave, a to na kraju ispadne još bolje. Iako je sve mnogo glasnije, takođe je i sve mnogo zabavnije.

6. Uvek imate male pomoćnike

Mame koje imaju jedno dete, uglavnom moraju sve same, ali one koje imaju troje dece uve imaju asistenciju. Stepen pomoći naravno raste kako deca postaju starija, ali čak i dok su još uvek vrlo mala, ona su od koristi. Mogu sama da se obuku i pomognu pri menjanju pelena bebi. Mogu sama da uzmu užinu, pa čak i za sobom sklone haos. I još puno toga…

7. Znate da ništa ne traje zauvek

Mislim da je najveća razlika između jednog i troje deca ta što znate da ništa neće trajati doveka. Kada sam imala jedno dete, činilo mi se da će neke stvari zauvek ostati takve kakve jesu, znate da su u pitanju samo prolazne faze i da će sve kad-tad biti lakše.