Prijedlog Zakona o porezu na dohodak povučen iz procedure

 

Udruženje porodica s troje i više djece u FBiH “Porodice tri plus” uputilo je u prošlom mjesecu  Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu finansija hitan apel povodom aktivnosti koje Vlada izvodi u cilju usvajanja fiskalnih zakona.

Udruženje je apelom ukazalo na pogubnost Prijedloga Zakona o porezu na dohodak.

Naime ovim Prijedlogom Zakona ukinuo bi se član 24. – koeficijent ličnog odbitka.

Dobili su odgovor federalnog ministra Tonija Kraljevića u kojem nas obavještava da je Prijedlog Zakona povučen iz parlamentarne  procedure i da će ministarstvo sve sugestije, primjedbe i prijedloge Udruženja uzeti u razmatranje u skladu s planom rada Vlade FBiH.

“Ukazujemo da je Prijedlog Zakona o porezu na dohodak na kojeg se predmetni akt poziva povučen iz parlamentarne procedure, te su stoga i prijedlozi i sugestije koje se odnose na odredbe istog neučinkovite”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Zbog ovog bi porodice a posebno one višečlane pretrpile ogromnu finansijsku štetu u vidu umanjena plata, odnosno došlo bi do obračunavanja plate bez ličnog odbitka za supružnike i djecu.

“Ističemo da ” Porodice tri plus” podržavaju sve napore Vlade usmjerene ka uvećanju minimalne plate, ali da se dosadašnji ostvareni benefiti pri obračunavanju poreza na dohodak zakonski ne isključuju, jer te benefite trenutno koristi  preko 300.000 uposlenih radnika koji imaju porodice s djecom.”, zaključak je saopćenja Udruženja.